Profilaxia și prevenția. Procedurile pe care NU trebuie să le ignori dacă îți dorești o dantură sănătoasă

14 noiembrie 2022by bright-smile

Suntem siguri că și tu îți dorești ca dantura ta să arate mereu impecabil, iar zâmbetul tău să fie unul fără imperfecțiuni. Desigur, pentru a te bucura de toate acestea, trebuie să te asiguri, mai întâi, că dantura ta este una sănătoasă. În spatele tuturor zâmbetelor pe care le admiri, stă multă grijă, prevenție și controale regulate la cabinetele de specialitate.

Pentru că e mai bine să previi, decât să vindeci, în acest articol vom vorbi despre profilaxie și prevenție.

Ce proceduri cuprinde și de ce este obligatoriu să apelezi la acestea dacă îți dorești și un zâmbet curat.

 

Să începem cu procedurileAcestea au scop în prevenție, mai exact, împiedică apariția problemelor la nivel dentar, și este vorba de:

 

  • DETARTRAJ. Pentru a opri sau a reduce progresul bolilor parodontale, detartrajul este o operație crucială. Orice persoană, indiferent de vârstă sau sex, poate prezenta acumulare de tartru, care, dacă nu este îndepărtată în timp util, poate duce la boli ale gingiilor, iar în cele din urmă la pierderea dinților. De asemenea, tartrul se poate dezvolta fie supragingival, fie subgingival, în funcție de locul în care se dezvoltă. Care sunt cele mai predispuse zone și unde trebuie să fii atent? Ei bine, tartrul apare cel mai frecvent pe partea dinspre obraz a molarilor superiori, partea interioară a dinților inferiori, în cazul dinților înghesuiți și în cazul acelor dinți care nu sunt utilizați în procesul de masticație.

 

  • PERIAJ PROFESIONAL. Această procedură se execută doar de către personalul autorizat, și doar în cadrul cabinetelor stomatologice. Periajul profesional este un supliment, care vine în completarea rutinei dentare pe care pacientul o execută zilnic la domiciliu. De ce este obligatoriu să recurgi la o astfel de procedură? Deoarece prin periajul obișnuit, placa dentară acumulată în timp, în zonele greu accesibile, nu este eliminată complet. În schimb, prin utilizarea instrumentelor specializate într-un cabinet stomatologic, aceasta va fi înlăturată în proporție de 100%.

 

  • AIR FLOW. Această procedură presupune o modalitate de igienizare dentară și se poate recurge la ea atat în combinație cu tehnicile clasice de igienizare dentară, precum detartrajul și periajul profesional, cât și ca procedura de sine stătătoare. Procedura se realizează cu ajutorul unui aparat ce generează un jet de apă puternic, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu. Pe lângă rolul în curățarea dinților, Air Flow-ul stimulează și circulația sanguină locală, din zona gingivală. 

 

  • FLUORIZAREA DINȚILOR. Cea mai bună procedură când vine vorba de prevenirea cariilor și a sensibilității dentare, procesul de fluorizare se realizează întotdeauna după o igienizare dentară realizată cu detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, aplicând fluorul cu un gel, pasta sau lac special. De ce este utilizat fluorul? Deoarece acesta îmbunătățește sănătatea dinților, întărind smalțul și făcându-l mai rezistent în cazul cariilor. 

 

  • SIGILARE ȘANȚURI ȘI FOSETE. Sigilarea este o metoda prin care se dorește prevenirea apariției cariilor din șanțuri și fosete, mai exact de pe suprafețele ocluzale ale molarilor și premolarilor și de pe suprafețele orale ale incisivilor superiori. Este o procedură stomatologică simplă, nedureroasă, prin care se izolează suprafața dentară de mediul cavității bucale cu ajutorul rășinilor compozite, compomeri sau cu ionomeri de sticlă (glassionomeri). Rolul acestor materiale este acela de a proteja țesutul dentar prin eliberarea de fluor.

 

  • TRATAMENT HIPERESTEZIE. Una dintre cele mai comune probleme pe care le confruntă toți pacienții noștri, și nu numai, este hiperestezia, cunoscută și sub denumirea de sensibilitate dentară. De cele mai multe ori, aceasta apare din cauza: utilizării unei periuțe prea dure, consumului frecvent de dulciuri sau în urma consumului băuturilor carbogazoase. Ca și tratament specializat, în cadrul cabinetelor stomatologice, medicii dentiști utilizează leacuri care au în compoziție fluor. Acesta ajută la închiderea porilor microscopici formați în smalț și la închiderea golurilor canalelor dentiției.

 

Cât de des ar trebui să îți vizitezi medicul dentist pentru a preveni apariția și răspândirea cariilor?

În general, de două ori pe an este suficient pentru a asigura sănătatea dentiției tale. Desigur, dacă dinții și gingiile tale sunt foarte sănătoase, întâlnirile pot fi și mai rare. În schimb, dacă ai risc ridicat de boală dentară, programările de profilaxie ar trebui să fie mai dese, recomandat ar fi odată la trei sau patru luni.

Îți dorești să previi decât să ajungi să repari? La Bright Smile, procedura de profilaxie este una nedureroasă, executată de către profesioniști cu ajutorul aparatelor de ultimă generație. De asemenea, suportul și empatia pe care le oferim nu doar în timpul tratamentului ci și după, sunt esențiale în tratarea corectă a fiecărui pacient.

Dacă ai mai multe întrebări sau îți dorești o programare, suntem aici pentru a-ți readuce zâmbetul pe buze. Nu ezita să ne contactezi!

Bright Smile


Oamenii fericiți atrag alți oameni fericiți. Arată lumii zâmbetul tău, iar lumea îți va zâmbi și ea.

Strada De Mijloc 146 A
Social Media

Urmărește-ne și pe social media pentru a vedea întreaga noastră activitate.

Copyright 2023 – Brightsmile – Toate drepturile rezervate. Dezvoltat cu ❤ de MabIT

Copyright 2023 – Brightsmile – Toate drepturile rezervate. Dezvoltat cu ❤ de MabIT