Ce riscuri implică edentația și cum scapi de ele?

14 noiembrie 2022by bright-smile

Tot mai mulți pacienți adulți, încep să se confrunte cu edentația, mai exact cu fenomenul de cădere a dinților. În majoritatea cazurilor, această problemă apare din cauza igienei orale precare, care a dus la apariția unor probleme dentare a căror tratament a suferit amânări. Implicațiile edentației asupra pacienților sunt dificil de tratat și au un impact sever asupra calității vieții acestora, de la pierderea încrederii de sine, până la probleme de sănătate.

Cei mai mulți dintre pacienți ignoră problemele de sănătate care pot apărea în urma pierderii dinților, precum dezvoltarea unor boli la nivelul cavității bucale și nu numai. Pentru a nu te confrunta cu asemenea neplăceri, trebuie să apelezi de urgență la un cabinet specializat, pentru a trata din timp semnele apariției edentației cu ajutorul terapiilor protetice adecvate.

Cauzele care duc la pierderea dinților sunt numeroase, însă cele mai întâlnite sunt:
  • Boala parodontală. Stadiul incipient al acesteia este caracterizat prin inflamarea gingiilor și sângerarea acestora (gingivita). În urma netratării acestor simptome, gingivita evoluează la stadiul de parodontită, boală care poate fi localizată fie la un număr redus de dinți, fie la nivel general, ceea ce duce la apariția edentației totale.
  • Cariile. Acestea apar în urma unei igiene orale precare și se dezvoltă acolo unde fluxul de salivă este mai abundent. Totuși, în urma apariției unor boli care sunt însoțite de defecte ale structurilor osoase sau ale smalțului, cariile se pot extinde la nivelul tuturor dinților, ceea ce, de asemenea, duce la apariția edentației totale.
  • Malocluzie dentară. Aceasta este o cauză indirectă a pierderii dinților, deoarece este vorba despre alinierea incorectă a dinților. În urma dezvoltării și amplasării incorecte a acestora, igiena dentară nu este executată în totalitate, lucru ce duce la apariția cariilor și a bolilor parodontale, iar după cum am arătat și mai sus, aceste probleme apărute la nivelul cavității bucale sunt primele care duc la pierderea dinților

 

Care sunt riscurile care apar în urma instalării edentației?

Indiferent că vorbim de pierderea totală a dinților sau de o pierdere parțială, persoanele afectate de edentație, pot ajunge să se confrunte cu următoarele probleme:

  •  Masticație îngreunată. Este de la sine înțeles că în urma pierderii parțiale sau totale a dinților, întregul proces de masticație are de suferit. Prelucrarea alimentelor este îngreunată, ceea ce duce la tulburări digestive, iar în final, organismul nu mai beneficiază de toți nutrienții necesari. Lipsa acestora în organism duce la senzații de oboseală, anemie și alte probleme de sănătate.
  • Implicații de ordin estetic. În urma pierderii dinților, apare asimetria la nivelul feței deoarece musculatura feței are tendința de a umple golul apărut în urma remodelării osoase.
  • La nivel social persoanele care au suferit pierderi la nivel dentar, au tendința de a fi mai izolate, de a evita să zâmbească, astfel pierzându-și încrederea de sine. De asemenea, tot în urma edentației, persoanele în cauză pot ajunge să dezvolte anumite gesturi sau ticuri în vorbire.

Care este soluția?

Cea mai bună soluție în cazul fiecărei complicații este prevenția. Dacă totuși, s-a întâmplat inevitabilul, implantul este singurul tratament care aduce rezultatele dorit, fiind unica soluție de înlocuire a dinților lipsă, cu rezultate naturale și funcționale.

Ai nevoie de ajutor? Indiferent că îți dorești să previi sau e nevoie să tratezi, misiunea noastră este cea de a-ți readuce zâmbetul pe buze. Suntem aici pentru tine și sănătatea ta orală, nu ezita să ne contactezi!

Bright Smile


Oamenii fericiți atrag alți oameni fericiți. Arată lumii zâmbetul tău, iar lumea îți va zâmbi și ea.

Strada Armoniei nr. 10, bl. 6, sc. A, ap. 1
Social Media

Urmărește-ne și pe social media pentru a vedea întreaga noastră activitate.

Copyright 2023 – Brightsmile – Toate drepturile rezervate. Dezvoltat cu ❤ de MabIT

Copyright 2023 – Brightsmile – Toate drepturile rezervate. Dezvoltat cu ❤ de MabIT